5 tips längs med Sydostleden i Småland

Trolska skogar, blänkande sjöar och röda stugor. Här kommer fem tips på sevärdheter längs med Sydostledens etapper i Småland.

Photo: Mickael Tannus

Teleborgs slott

Vid sjön Trummen, reser sig Teleborgs slott som en medeltida sagoborg. Slottet stod klart 1900 och uppfördes av greve Fredrik Bonde som morgongåva till sin hustru Anna Koskull. 1964 såldes slottet till Växjö kommun som idag är hotell, restaurang och mötesplats. 

Blidingsholmsbron

Blidingsholmsbron har anor från medeltiden, då där fanns ett vadställe över Mörrumsån. och kan ses på många semesterbilder! Stenvalvsbron har åtta spann och uppfördes i början av 1800-talet. Bron är länets bäst bevarade med sin storlek och anses vara en av de vackraste i Småland. 

Bilkyrkogården Kyrkömosse

På Bilkyrkogården hittar du skotbilar ända från 1930-talet. Runda bulliga skärmar och påminnelser om att vi en gång i tiden hade vänstertrafik. Mellan sätena växer ormbunkar frodigt och myrorna kilar över sätet på Volkswagenbussen som sjunkit halvvägs ner i mossen

Lunnabacken

Lunnabacken är en gammal hednisk kultplats som förr var en samlingspunkt för boende i socknen.I hembygdsgårdens byggnader från 1700-talet försöker man att skildra livet som det var förr. På sommaren arrangeras här konserter, hantverksdagar och sommarfester.

Dunsmåla lamm och bigård

Hälsa på de 33 fåren som bor här och besök den mysiga gården.