Trädgårdsguide längs Sydostleden och Sydkustleden

Längs med de nationella cykellederna Sydostleden och Sydkustleden kan du i södra Sverige få 50 mil av härliga cykelutflykter. Förutom skog, öppna landskap, backar och stränder passerar lederna flera trädgårdar väl värda att stanna till på. Här är en trädgårdsguide med tips på trädgårdar väl värda ett besök.

Slottsträdgården i Malmö Photo: Helena Bergqvist

Sydkustleden och Sydostleden möjliggör för cykelturer genom Småland, Blekinge och Skåne, tre landskap med lika, men ändå olika, naturupplevelser. Är du intresserad av trädgård finns här många härliga besöksmål att stanna till på oavsett om du är ute på en dagstur eller en längre cykelsemester med övernattningar. Vissa har blommor, plantor och fröer såväl som inredning till försäljning och möjlighet att fylla på energin med en fika bland växterna. Men det finns mer än plantskolor och handelsträdgårdar i detta gynnsamma klimat, här finns offentliga men unika parker, forskningsträdgårdar och Sveriges äldsta koloniområde. Gemensamt är att alla tips bjuder på trädgårdsupplevelser fullt med inspiration oavsett hur gröna fingrar du har.

Tips:

  • Kolla öppettider och eventuella entréavgifter innan du hoppar upp på cykeln så du vet säkert att det är öppet.
  • Utrusta din cykel med cykelkorg eller cykelväska för det kan hända att du inte kommer hem tomhänt.

Styragårdens Trädgård

Styragårdens trädgård är en trädgårdsbutik belägen mitt i naturen i Väckelsång där Sydostleden passerar. Styragårdens Trädgård | Facebook

Ljungsleds plantskola

I Blekinge, även känt som Sveriges trädgård, ligger Ljungsleds plantskola söder om Mörrum. Här finns ett härligt besöksmål med en fullsorterad trädgårdsbutik och under sommarsäsongen finns även café och möjlighet att fika i trädgården eller i växthusen.

Ljungsleds Plantskola | Facebook,

Hälsoträdgården och Tivoliparken i Kristianstad

Hälsoträdgården i Kristianstad ligger mitt i Tivoliparken, endast några bentag från Kristianstad centralstation och alldeles intill Helge å och naturum Vattenriket. Det är en unik mötesplats för alla åldrar med en stor trädgård, höns och ett växthus med ett orangeri. Trädgården är en läkande miljö, en aktivitets- och arbetsplats men också ett intressant och spännande besöksmål. Missa inte att uppleva resten av Tivoliparken med anor från tidigt 1800-tal.

Hälsoträdgården i Kristianstad | Facebook

Rörbäckens trädgård

På etappen mellan Kristianstad och Brösarp kan du passa på att stanna till på Rörbäckens trädgård i Viby. En liten mysig trädgårdsbutik med café.

Rörbäckens trädgård | Facebook

Ulriksdals trädgård

Ulriksdals trädgård i Kivik är en kulturhistorisk plats, en sekelskiftes dröm och konstnärlig ’botanisk trädgård’ med anor från 1600-talet. Här finns en unik visningsträdgård, fruktträdgård och ett sommarcafé. (Obs entréavgift)

Trädgård – Ulriksdals Trädgård.

Den engelska trädgården

En engelsk art&craftsträdgård i hjärtat av Österlen. Hos Den engelska trädgården uppleveler du en blommande och charmig besöksträdgård vid Svabeholms slott full med inspiration. (Obs entréavgift)

Den Engelska Trädgården på Svabesholm | Facebook

Mandelmanns trädgårdar

Mandelmanns trädgårdar är en ekologisk familjedriven besöksträdgård på gården Djupadal i Skåne. Här finns ekologisk odling med trädgårdscafé, gårdsbutik och odlingar att inspireras av. (Obs: Cyklister och fotgängare kan betala inträde på plats. Övriga behöver förboka.)

Mandelmanns gård - Startsida | Facebook

Slottsträdgården i Malmö

I cyklisternas paradis Malmö är det nära till allt. Sväng av från leden för en paus i Slottsträdgården i Malmö, en plats som består av flera mindre trädgårdar och uppdelade områden som tillsammans ger en varierande och lummig trädgårdsupplevelse. Här finns prunkande och inspirerande tematrädgårdar och vad som kan vara världens längsta bihotell. Ta en fika på Slottsträdgårdens café som gärna använder sig av vad som växer i omgivningarna.

Slottsträdgården Malmö - Startsida | Facebook

Alnarpsparken

En kort avstickare från Sydkustleden söder om Lomma ligger Alnarpsparken. Ett besöksmål med en slottsliknande byggnad och park med Sveriges största samlingar av växter som ger olika upplevelser beroende på tid på året du besöker den. Här bedriver SLU verksamhet och här finns experimentträdgårdar såväl som arboretum.

Slu.alnarpsparken | Facebook

Landskrona Citadellets koloniområde

Sveriges äldsta koloniområde hittar du i Landskrona med anor ända sedan mitten av 1800-talet då det började odlas medicinalväxter här. Ta en paus från cykelsadeln och strosa istället runt och njut av blomsterprakt och snickarglädje. Här finns också Rothoffs museikoloni, ett av de äldsta husen i områden och den enda av sitt slag.

Sveriges äldsta koloniområde | I Landskrona – besöka, etablera och flytta till Landskrona

Citadellets koloniförening | Facebook

Fredriksdals Museet och Trädgårdar

I Fredriksdals historiska trädgårdar och parker finns allt från träd till örter och nyttoväxter. Innehållet har följt historiens trender och ett besök är oftast en fröjd för både öga och sinne. Kliv in och njut av dofter och skönheten.

Det serveras brunch, lunch och fika. Här är vägen till allt från mat till fina souvenirer på Fredriksdal. Eller en tur i våra aktuella utställningar. Trädgårdsbutiken Flora Linnéa har stort utbud av bland annat rosor.

Hos oss händer det alltid något roligt för våra yngsta besökare. Utforska våra spännande stigar och upptäck naturens små och stora hemligheter. Här finns också ett kul lekområde eller så kan du upptäcka på egen hand via digitala rundturer

Vill du fortsätta din cykelresa norr om Helsingborg på Kattegattleden och besöka ännu fler gröna besöksmål? Kika in på: Gardens of Kattegattleden