Tuvessonskan upplever Blekinge från cykeln på Sydostleden!

Äntligen dags för en ny cykelguide igen! Den här gången åker Julia Tuvesson och hennes man till Blekinge över dagen och cyklar 3 nimma mil mellan Karlshamn och Sölvesborg. En kul sträcka med många sevärdheter som loppisar, gårdsbutiker, spännande arkitektur och som toppen på allt: ett fint landskap! Häng med!

Photo: Julia Tuvesson

"Idag vill jag framförallt verkligen rekommendera er alla att ge er ut på cykelutflykt nu i vinter. November tycker jag är en typisk sådan månad som man kan behöva fylla med lite extra mysiga aktiviteter för att få den att gå lite snabbare. Och en av flera positiva saker med att bo här i de södra delarna av landet är ju att det inte blir sådär svinkallt. Jag skulle vilja säga att det nu i november och början på december är ett himla bra cykelväder till och med – så länge det inte regnar för mycket. Och just att vara ute i naturen tycker jag är ett så trevligt sätt att ta sig igenom de kommande mörka månaderna. Se bara till att komma ut i tid på morgonen, så kommer du hem lagom mör och mysig till kvällen sen!

Sydostleden

Denna rutt som jag ska presentera idag innehåller massvis av (frivilliga) stopp så att ni både kan gå in och värma er lite, äta och dricka något gott – eller besöka toaletten. Cykelleden mellan Karlshamn och Sölvesborg är en del av den 27 mil långa Sydostleden som sträcker sig mellan Växjö och Simrishamn. Jag har tidigare cyklat leden längst sträckan Kristianstad-Simrishamn och i söndags var det alltså dags att beta av en del av leden i Blekinge istället. 

Har du inte hört talas om Sydostleden tidigare kan du klicka här för att läsa mer – men att cykla Sydostleden är enkelt. Man ska bara hålla utkik efter denna röda skylt. Förutom att se vilket håll du ska cykla åt brukar även skyltarna visa hur långt det är till närmsta destination. Smidigt!

Några ord om att hyra cykel

När jag gör de här lite längre rutterna brukar jag hyra en elcykel från Travelshop som ligger på Centralstationen, du vet i cykelkällaren där. På Travelshop kan du hyra en elcykel för 360 kronor för en dagstur. Och det rekommenderar jag er verkligen att göra! Dessa elcyklar är så bra, smidiga och roliga att cykla på.

Och just det! Hyr gärna en cykelväska från Travelshop också. Framförallt om du kanske vill köpa med dig något litet från någon av gårdsbutikerna eller loppisarna.

Sträckan Karlshamn-Sölvesborg

Så! Över till dagsutflykten. I våras åkte jag och min man till Blekinge för att skriva en weekendguide. När vi körde runt med bilen såg vi Sydostleden-skylten lite varstans och bestämde oss då för att återvända till Blekinge om inte allt för lång tid – och då på cykel istället!

Vilket vi gjorde nu i söndags. Tåget från Malmö tar lite mindre än två timmar och en biljett från Malmö till Karlshamn kostar 238 kr för två personer, enkel resa. Cykel går bra att ta med sig på tåget – det är väldigt smidigt. Och leden mellan Karlshamn och Sölvesborg är en väldigt lättcyklad led som till största del består av asfalterad cykelbana. Du behöver absolut inte ha någon vidare cykelvana sedan tidigare. Vi åkte från Malmö kl 9:30 på morgonen och var tillbaka i Malmö igen lite efter 18 – så med det sagt är det inga problem att hinna med denna rutt med restaurang- och butiksbesök utan någon stress. Informationen om etapperna finns på Sydostledens hemsida – där kan man även beställa en karta om man önskar en fysisk sådan.

Uspar med sträckan Karlshamn-Sölvesborg

  • Otroligt fin arkitektur att titta på under sträckan
  • Restaurang- och butikstätt (även närhet till toalett!)
  • Asfalterad cykelväg
  • Platt underlag och få backar
  • Enkelt att ta sig till leden med tåg

Karlshamn

Ok! Då sätter vi oss på tåget mot Karlshamn som första destination. Och det första vi gör när vi har gått av tåget är att leta reda på Sydostleden som ska ta oss mot Sölvesborg. Första stopp på vår cykelresa blir två loppisar.

34:ans Fynd

Det tar nog inte mer än en 10 minuter på cykel innan vi kommer till resans första anhalt vilket är 34:ans loppis. När jag i våras frågade er läsare vilka era favoritställen i Blekinge är var ni flera som tipsade om 34:ans. När vi cyklade var det söndag och då är det dessvärre stängt, men jag vill ändå ha med det i guiden som ett tips till er andra som kanske cyklar en annan veckodag.

Blekinge Varuförmedling

En kort cykelfärd från 34:ans ligger Blekinge Varuförmedling som även det är en loppisbutik. Varuförmedlingen besökte vi även när vi var här och skrev weekendguide senast – så det kändes fint att komma på återbesök. Just nu har de massvis av fina julsaker!

Mörrum

Sen sätter vi fart mot Mörrum! Mörrum är framförallt känt för sitt laxfiske. Vägen mellan Karlshamn och Mörrum är så fin med massvis av maffiga trävillor att kika på. Det är verkligen en sak som slår en under en cykeltur genom Blekinge, hur otroligt mycket fina hus det ligger överallt. Och så mysigt att få odlingsinspiration genom att kika in i alla trädgårdar som man passerar.

Laxens hus, Laxaleden och Restaurang Kronlaxen

När vi har kommit fram till Mörrum tycker jag att det passar bra med en liten paus. Då tar vi oss ner till restaurang Kronlaxen som ligger så fint till precis vid ån. Antingen äter man lunch inne på restaurangen, eller så kan man äta sin medtagna picknick på någon av alla sittgrupper som ligger längst med ån.

Jag hade inte hunnit bli hungrig ännu men min man beställde en burgartallrik med krossad potatis som var god! Jag testade deras lokala äppelmust som var fantastisk.

Om man vill sträcka lite på ryggen ligger även Laxaleden här, vilket är 30 km lång vandringsled. Man behöver såklart inte gå hela leden – det blir nog lite overkill. Men med det sagt: passa gärna på att promenera runt lite i området innan det är dags att cykla vidare.

Ljungsleds Plantskola

Nästa stopp ligger i utkanten av Mörrum och heter Ljungsleds Plantskola. Ljungsleds kom att bli min favorit på hela cykelleden. Här kan man köpa bland annat blomster, vaser, delikatesser och odlingsattiraljer. Jag köpte med mig sättvitlök som jag ska ha i min lilla odlingslott. Det fanns flera olika vitlökssorter om du är på jakt! Under sommarmånaderna har de även servering på gården med en liten foodtruck. Och det ska de ha nu till helgen igen när de anordnar julmarknad!

Norje och Gummagårdens Gårdsbutik

Efter plantskolan rör vi oss mot Norje vars namn ni kanske känner igen på grund av Sweden Rock? Men Norje är också känt för sin väldigt trevliga gårdsbutik Gummagården som vi besökte i våras. Jag hade sett fram emot att besöka dem igen och se vad de har för nya säsongsprodukter. 

Sist vi var här köpte vi jordgubbar från deras egna odling. Och den här gången köpte vi istället deras egna jordgubbsglögg! Jag brukar vara lite avigt inställd till glögg men denna var så så så god. Är glad att vi hade lånat cykelväskor så att vi kunde köpa med oss en flaska. Vi passade även på att köpa med oss deras ”irish”-kaffe. Tror det kommer vara så gott i jul. 

Sölvesborg

Sen var det dags att röra oss vidare mot Sölvesborg vilket också är vår slutdestination. När vi kommer in till Sölvesborg börjar vi med att cykla över Europas längsta cykelbro! Ja, du läste rätt – Europas! Den ligger så himla fint, precis vid tågstationen. 

Shady Burgers

Och precis vid tågstationen ligger även Shady Burgers som är en hamburgerrestaurang som idag hittas på lite olika ställen i Sverige. Men det var i Sölvesborg som alltid började. Här åt jag en väldigt god vegansk bönburgare. Älskar när det inte är köttsubstitut som vegoalternativ. Mer bönburgare till folket! 

Några avslutande ord

Därefter gick vi på tåget med våra cyklar innan vi 1,5 timme senare rullade in i Malmö där vi började med att lämna tillbaka våra lånecyklar. Och där var slutet på en otroligt mysig och kul hösttur som vi snart kommer vilja göra om igen.

Och innan vi avslutar här ska ni få ett sista litet tips från mig: och det är att inte glömma bort att fylla kylen med något att äta på kvällen när ni kommit hem och känner er riktigt trötta. Jag skulle vilja rekommendera er att göra som vi gjorde i söndags och duka upp en ostbricka med lite blandat plock, som soltorkade tomater och oliver. Ett gott bröd och lite cider i glaset. Det tycker jag är det perfekta avslutet efter en lång dag ute i naturen.

Har du några frågor eller vill veta mer om Sydostleden? Då hittar du dem på Instagram här."