Tuvessonskans foodieguide till Sydostleden

Matnörden, influencern och bloggaren Julia Tuvesson cyklade mellan Kristianstad och Brösarp och åt sig igenom en massa härliga guldkorn. I hennes guide tar hon oss med på en resa genom svampskogar, över slätter och på slingrande vägar.

Crêperie på Österlen Photo: Miriam Preis

”Jag [har] alltid uppskattat att resa med cykel, att vandra eller att ta tåget när jag ska semestra”, säger Julia. ”Just för att man kommer så nära sitt resesällskap och upplever något som finns kvar. När färdvägen liksom blir resan i sig, snarare än det faktum att transportera sig mellan två destinationer.”

Här kommer några utvalda tips! Hela Tuvessonskans matguide (med fantastiska bilder av fotograf Miriam Preis) kan du läsa här.

Sotnosens korvar i Kristianstad

”Det märks att tjejerna bakom Sotnosens verkligen älskar det de gör och visar på en otrolig kunskap och hantverk som lyfter Skånsk matkultur och historia. Jag älskar sånt.”

Rathckegården utanför Åhus 

”När jag frågade om foodietips inför resan var det SÅ många som tipsade om detta ställe, så jag hade verkligen höga förväntningar. Och med all rätt. Det var så fint här.”

Talldungens Gårdshotell i Brösarp

”För det första är miljön oslagbar. Ligger mitt bland Brösarps böjliga landskap. Allt är vackert, lugnt, stilla och mysigt. Huset ser ut som något från en Wes Anderson-film. På det bra sättet.”

Café Sågamöllan i Kivik

”På sommaren är här fullt av folk, men nu var det lågsäsong och de skulle precis stänga igen för säsongen så vi fick hela trädgården för oss själva. URMYSIGT! Ni vet ju om att jag äter utomhus året om, så det här var drömserveringen för mig.”

Franskans Creperie i Rörum

”Blev så förvånad över att ett sånt här ställe kan ligga i en liten by mitt ute på landsbygden. Så superstylish på alla sätt och vis – men som ändå lyckas vara rätt opretentiöst. På menyn finns det både salta och söta rätter, och såväl veganska som vegetariska rätter.”